Njemačka uspostavila granične kontrole prema svim susjednim zemljama - Fokus je na prijetnjama od islamističkog terorizma

Euro počinje 14. lipnja, igra se u 10 gradova do finala 14. srpnja u Berlinu, javlja Njemačka novinska agencija (dpa).
Njemačka uspostavila granične kontrole prema svim susjednim zemljama - Fokus je na prijetnjama od islamističkog terorizma

Ministrica Nancy Faeser rekla je da je taj potez nužan zbog sigurnosti tijekom prvenstva. Policija će graničnim kontrolama pokušati zaustaviti potencijalne kriminalce prije nego uđu u Njemačku, dodala je ministrica Faeser.

-Naš fokus je na prijetnjama od islamističkog terorizma do huliganizma i cyber napada, rekla je ministrica.

Njemačka savezna policija štitit će njemačke granice te kontrolirati zračni i željeznički promet.

Tijekom turnira, oko 580 stranih policajaca pridružit će se svojim njemačkim kolegama u patroliranju gradova u kojima njihove zemlje igraju utakmice, kao i na željezničkim postajama i vlakovima.

Policija će također uspostaviti kontrole na granicama s Danskom, Francuskom, Belgijom, Nizozemskom i Luksemburgom, koje su, kao i Njemačka, dio europskog schengenskog prostora otvorenih unutarnjih granica, prenosi dpa.

To znači da će i građani schengenske zone možda morati proći kontrole, primjerice u zračnim i lukama. To ujedno znači da na put u Njemačku trebaju ponijeti svoje putne isprave, podsjećaju iz ministarstva.

Provjere će, međutim, biti “fleksibilne” i “ovisit će o situaciji”. Privremene granične kontrole provodit će se do 19. srpnja. Inače, od listopada uspostavljene su prema Poljskoj, Češkoj i Švicarskoj, u sklopu napora njemačkih vlasti da suzbiju neregulirano useljavanje i krijumčarenje ljudi, prenosi Fenix Magazin.

Prema Austriji, privremene granične kontrole uvedene su od migrantskog vala 2015. godine. Ministrica Faeser je nedavnu sigurnosnu situaciju u Njemačkoj opisala kao “napetu”, ali bez konkretnih naznaka planiranih napada.

 

Komentari