Najveći transfer ovoga ljeta! U SKB Mostar dolazi dr. Friedhelm Brassel, jedan od vodećih svjetskih invazivnih radiologa

Kako nam je potvrdio ravnatelj SKB-a Mostar prof. dr. Ante Kvesić, proces na kojem se radi već dvije godine konačno je priveden kraju.
Najveći transfer ovoga ljeta! U SKB Mostar dolazi dr. Friedhelm Brassel, jedan od vodećih svjetskih invazivnih radiologa


Ljeto je već odavno rezervirano za velike nogometne transfere, ali ovoga puta jedan od većih transfera realizirat će SKB Mostar, piše Večernji list BiH. Naime, prošlog tjedna u Mostaru je boravio prof. dr. Friedhelm Brassel, jedan od vodećih svjetskih invazivnih radiologa i, prema informacijama koje smo dobili iz bolnice u Mostaru, on bi uskoro trebao početi raditi u ovoj instituciji.

Dvogodišnji proces

Kako nam je potvrdio ravnatelj SKB-a Mostar prof. dr. Ante Kvesić, proces na kojem se radi već dvije godine konačno je priveden kraju i dogovoreni su idući koraci kako bi angažman ovog svjetskog stručnjaka uskoro počeo. - Da bi jedan takav stručnjak počeo raditi kod nas, potrebno je nabaviti dodatnu opremu kojom se izvode zahvati koji još nikada nisu rađeni u Bosni i Hercegovini i okružju. Imamo vrhunsku angiodvoranu u kojoj će se obavljati ti zahvati i kada uskoro kupimo dodatnu opremu, neće biti tehničkih prepreka za početak rada prof. Brassela u našoj bolnici. Drugi dio priče je administracija, odnosno ugovori i potrebna osiguranja i tu ne vidimo probleme koji bi zaustavili ovu priču. Vjerujem da će prof. Brassel s našim stručnjacima na čelu s prof. dr. Markom Radošem i dr. Gojkom Bogdanom liječiti iznimno komplicirane malformacije krvnih žila, a to su zahvati koji još nisu ovako liječeni na ovim prostorima - rekao je ravnatelj Kvesić u izjavi za Večernji list.


Gost iz Njemačke bio je ugodno iznenađen onime što je vidio u Mostaru ovih dana te je dodao kako se mnogo toga promijenilo u posljednje dvije godine, kada je prvi put posjetio SKB Mostar. - Prije dvije godine bio sam iznenađen činjenicom da imate jednu od najsuvremenijih angiodvorana u svijetu, a danas, kada imate i novu zgradu Klinike za dječje bolesti, koja je zaista fenomenalna, kada imate mlade stručnjake kao što su dr. Gojko Bogdan, dr. Vladimir Jegdić i dr. Marko Bošnjak, mogu reći kako imamo sve preduvjete da u bolnici u Mostaru radimo iznimno komplicirane zahvate na krvnim žilama. Plan je da u početku krenemo sa zahvatima na malformacijama krvnih žila kod odraslih osoba koje se još ne rade u SKB-u Mostar, a zatim da operiramo djecu s urođenim manama na krvnim žilama, i to ne samo iz BiH nego iz cijele Europe. Da bismo došli do toga, nisam dovoljan samo ja, nego cijeli tim stručnjaka koji podrazumijeva vrhunske stručnjake u intenzivnoj njezi, dječjoj kardiologiji, neurokirurgiji. U ove dvije godine od moga posljednjeg posjeta SKB Mostar je napravio velike iskorake, tako da danas možemo razgovarati o ovim temama - ističe prof. Brassel.


On je prije tri godine operirao dječaka Ivana Karačića iz Mostara i tada je i počela priča o suradnji njemačkog stručnjaka i SKB-a Mostar. To je bilo prvo dijete iz BiH koje je operirao ovaj svjetski stručnjak i jedan od najzahtjevnijih zahvata koje je prof. Brassel izveo u svojoj karijeri. Operacija je trajala 13 i pol sati i dijete koje je tada imalo samo godinu i pol dobilo je novu priliku za život. Ivanov otac Marko Karačić ističe kako su najbolji stručnjaci u regiji tada uradili sve što su mogli kako bi pokušali spasiti njegova sina, ali za nastavak Ivanova života bilo je potrebno mnogo više.

Otvorena vrata suradnje

Radilo se o teškoj malformaciji Galenove vene u mozgu djeteta, što je iznimno rijetka urođena mana s velikim stupnjem smrtnosti.

- Moja supruga Nevenka je preko nekih Facebook grupa došla do informacije da prof. Brassel gotovo svakodnevno izvodi zahvate te vrste na djeci iz cijeloga svijeta i dobila je njegovu e-mail adresu od jedne majke iz Austrije čije je dijete ovaj njemački stručnjak već operirao. Ivan je već umirao i Nevenka je napisala u mailu samo: "Moje dijete ima tešku malformaciju Galenove vene. Molim vas, možete li pokušati spasiti moje dijete?" I napisala je svoj broj telefona. Čovjek nas je nazvao za pola sata, što je bilo nevjerojatno jer prof. Brassel je 4 od 5 radnih dana u to vrijeme bio u angiodvorani i izvodio zahvate na djeci. Nakon razgovora žurno smo poslali snimke magneta, doslovno cijeli SKB Mostar i Federalni zavod za zdravstveno osiguranje rješavali su birokratske probleme kako bi Ivan što žurnije otišao na zahvat u Njemačku. Prof. Brassel izveo je jednu nevjerojatnu operaciju i njome potvrdio reputaciju jednog od triju najboljih svjetskih invazivnih radiologa. Moja supruga i ja tada smo sebi obećali kako nećemo dopustiti da ni jedno dijete s ovih prostora prolazi ono što je prošao naš Ivan, nego da vrata suradnje moraju ostati otvorena. Vidjeti danas da prof. Brassel dolazi raditi te nevjerojatne zahvate u našoj bolnici, da ravnatelj Kvesić u cijelosti podržava ovu veliku priču i da imamo dr. Bogdana i dr. Jegdića koji su spremni igrati tu utakmicu za nas je roditelje nadrealno. Nadamo se kako će svi ovi stručnjaci uskoro u našoj bolnici djeci kao što je naš Ivan dati novi priliku za život. Hvala im na tome - poručio je Ivanov otac Marko Karačić.

 

Komentari