Što se događa ako popijemo kavu na prazan želudac?

Ovo piće je karakterizirano kao loše zbog kofeina..
Što se događa ako popijemo kavu na prazan želudac?

“Postoji veliki broj prednosti u vezi s konzumacijom kave kada je u pitanju gastrointestinalni trakt. Ovo piće je karakterizirano kao loše zbog kofeina koji sadrži i zbog toga što ima veliki udio šećera, ali kava se koristila u medicini dugi broj godina, rekla je liječnica Sunana Sohi za HuffPost.

 

Sohi objašnjava da kava utječe na nivo želučane kiseline na više načina. Kao rezultat toga, neki ljudi mogu se suočiti s problemima kao što je dispepsija koja je u osnovi poremećaj probave, koji se lako može riješiti izbjegavanjem kofeina ili uživanjem u šalici kave uz neku hranu, prenosi Danas.rs. 

 

“Kofein stimulira proizvodnju hormona gastrina koji je odgovoran za proizvodnju želučane kiseline. Iako pomaže u pokretanju procesa probave, također povećava kiselost u želucu. Pored toga, fenoli koji se nalaze u kavi doprinose nivou kiselosti u crijevima. Kava ima pH oko pet, dok naša želučana kiselina ima pH oko dva što čini želučanu kiselinu još kiselijom“, objašnjava liječnica Supriya Rao.

Kao rezultat toga, naš želudac bi trebao biti u stanju podnijeti kiselost izazvanu ispijanjem kave.

 

Previše kiselosti nije nužno problem

Ipak, sve ovisi od pacijenata, kaže Sohi.

 

“Sve što jedete izaziva proizvodnju želučane kiseline. Ako se osjećate naduto ili imate bol u gornjem dijelu trbuha i mučninu nakon što popijete kavu na prazan želudac, to vjerojatno znači da imate problem s tim“, rekla je liječnica.

 

“Problem nije nužno prevelika kiselost jer ju želudac može podnijeti i postoji sluz koja ga štiti. Više je do toga da vaš jednjak ne može izdržati takvu vrstu oštećenja kiseline”, objasnila je liječnica Rao.

 

Pijenje kave na prazan želudac povećava proizvodnju želučane kiseline. Veći nivo tekućine ne izaziva probleme za većinu ljude, ali može izazvati nelagodu za neke. Ako pripadate drugoj grupi pojedinaca, ali se ne možete odvojiti od kave pokušajte ju piti uz hranu.

Komentari