Ovaj tjedan su ljetne kvatre: Nemrs u srijedu, petak i subotu

Ljetne kvatre započinju nakon Pedesetnice.
Ovaj tjedan su ljetne kvatre: Nemrs u srijedu, petak i subotu

"U ovom su tjednu ljetne kvatre. Srijedu, petak i subotu nemrsimo za posvećenje ljudskog rada i za urod zemlje", stoji u župnim obavijestima Župe svetog Ivana apostola i evanđelista u Mostaru.

 

Naime, bilo bi poželjno da katolici nemrse u srijedu 22. svibnja, petak 24. svibnja i subotu 25. svibnja 2024. godine. Ljetne kvatre započinju nakon Pedesetnice. Kroz taj tjedan se cijela Crkva moli za posvećenje ljudskog rada i za urod zemlje. 

 

Ove kvatre su, na poseban način, cijenjene u zemljoradničkim obiteljima. Jednom prigodom bl. kardinal Alojzije Stepinac je rekao da zbog toga zemljoradnici imaju puno veće pouzdanje u Boga. Nakon truda kojega su uložili prema tome koliko je tko mogao – predaju sve u Božje ruke.

 

Podsjetimo, Katolička crkva obilježava proljetne, ljetne, jesenske i zimske kvatre. Proljetne su kvatre posvećene pokori i obraćenju i počinju u prvom korizmenom tjednu. Jesenske kvatre imaju utjecaj na cijelu Crkvu. Posebno na mlade. Posvećene su upravo njima. Započinju sredinom rujna.

 

Zimske kvatre obilježavaju vrijeme prije Božića. Drugi tjedan Došašća, a prije 17. prosinca. Potiču vjernike na zahvalnost Bogu zbog svih dobročinstava koja im je Bog učinio na duhovnom i materijalnom polju. 

Komentari