Maloljetnicima zabraniti solarij jer sve više mladih ima melanom

Što se tiče zabrane solarija, kompletan materijal je pripremljen što znači da je sve spremno za donošenje zakona.
Maloljetnicima zabraniti solarij jer sve više mladih ima melanom

Posljednjih godina neprekidno raste broj oboljelih od melanoma. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), svake se godine u svijetu bilježe 132.000 novih slučajeva melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože, i više od dva milijuna drugih oblika raka kože, piše Večernji list BiH.


Većina tih slučajeva posljedica je pretjeranog izlaganja ultraljubičastim zrakama. Poseban naglasak stavlja se na sve veći broj oboljelih osoba do 30 godina starosti.


Kako bi barem na neki način pokušalo spriječiti rapidan rast broja oboljelih, Ministarstvo zdravstva Sarajevske županije uputilo je inicijativu prema Federalnom ministarstvu zdravstva da se mlađima od 18 godina u FBiH zabrani upotreba solarija.


Kako je za Faktor objasnio dr. Enis Hasanović, ministar zdravstva SŽ-a, nužno je da Federalno ministarstvo zdravstva što prije razmotri i usvoji inicijativu te pokrene proceduru donošenja potrebne zakonske legislative, ali i da kvalitetnije regulira upotrebu solarija uvođenjem obveze ispunjavanja obrazaca i vođenja evidencije o njegovim korisnicima.


- Što se tiče zabrane solarija, mi smo kompletan materijal pripremili i uputili ga, što znači da je sve spremno za donošenje zakona. Dat ćemo im vremena, naravno, ali, ako u normalnom razdoblju ne budu reagirali, Ministarstvo zdravstva će na razini SŽ-a donijeti određeni akt kojim ćemo mlađima od 18 godina zabraniti upotrebu solarija. Po tom pitanju kontaktirali smo i Ministarstvo pravosuđa i uprave SŽ-a te pitali koje su naše mogućnosti jer se prilikom donošenja zabrana i uredbi moramo pozvati na neki zakon. Još nemamo konačan stav kako bismo to uradili, ali ćemo se potruditi da ga dobijemo - kazao je Hasanović za Faktor.


Hasanović ističe kako je Ministarstvo reagiralo nakon što su s predsjednicom Euromelanoma u BiH prim. mr. sc. dr. Hana Helppikangas-Hunara razgovarali o nužnosti donošenja jednog ovakvog zakona. Prema njezinim riječima, ovo je apsolutno opravdana inicijativa jer bi se donošenjem zakona zaštitilo zdravlje građana, posebice mladih s obzirom na to da je upotreba solarija okidač za nastanak raka kože koji odnosi živote.


- Zabranom upotrebe solarija mlađima od 18 godina spasit ćemo brojne od obolijevanja, a odrasli će morati pročitati informativni list o rizicima i samovoljno potpisati da ipak žele koristiti solarij i uz rizik - naglasila je Helppikangas-Hunara za Faktor te dodala: - Iz SZO-a su apelirali da se zabrani korištenje solarija za mlađe od 18 godina te je ove upute u formi zakona usvojio već veliki broj zemalja EU-a, Brazil, Australija, ali i bh. entitet RS. Federacija BiH nema ovakve pravne propise, kao ni Distrikt Brčko.


Objasnila je kako stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije procjenjuju da je solarij štetan poput ispijanja čaše arsena, koji je jak kemijski element i čije su soli izazivači raka. Navode da je boravak u solariju svrstan u prvu kategoriju rizika od izazivanja karcinoma. Prema najnovijim istraživanjima, ako mladi do 30 godina života koriste kvarcne lampe, za 75 posto povećavaju izglede za dobivanje melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože. Iako je u RS-u zabranjen solarij, taj entitet i dalje nema registar oboljelih od melanoma.


- Prema dostupnim informacijama iz 2020. godine, imali smo 109 oboljelih, s tim da je to bilo razdoblje korone, kada su bili onemogućeni preventivni pregledi, pa se pretpostavlja da je taj broj i veći. Svakako, ono što je vidljivo je da melanom sve više napada jako mlade ljude - kazala je predsjednica Udruge pacijenata oboljelih od melanoma Republike Srpske "Mi smo s vama" Jasminka Sredojević, upozoravajući da je uočen veći broj oboljelih osoba mlađih od 30 godina, piše BL portal.Savjeti i faktori

Stručnjaci savjetuju i što učiniti kada dođe do promjena na koži. - Preporuka je napraviti dermatoskopski pregled pigmentnih promjena kod dermatologa kako bi vas uputili na što trebate obratiti pozornost, kroz razgovor odredili imate li rizične faktore, primjerice pozitivnu obiteljsku anamnezu, koji je vaš tip kože. Nakon prvog pregleda dobit ćete jasne smjernice kako se dalje ponašati - ističu stručnjaci navodeći pravila kojih bismo se svi svakodnevno trebali pridržavati. - Naša koža pamti sve, a kako ne bismo platili borama i melanomom u budućnosti, SPF (sun protection factor, odnosno zaštitni faktor) je "must have". Oštećenje UV zrakama akumulira se tijekom cijeloga života. Oštećenje se ne zbiva samo na plaži. Oštećenje se događa dok šetate, sjedite na kavi, vozite bicikl ili automobil, sjedite uz prozor svog ureda. Imajte na umu da UV zrake prolaze i kroz prozorsko staklo. Stoga se preporučuje svakodnevna fotoprotekcija kremama s visokim zaštitnim faktorom, ponavljano nanošenje SPF-a, mehanička zaštita (kapa, šešir), izbjegavanje prekomjernog sunčanja od 11 do 16 sati... - zaključuju stručnjaci.

Komentari