4. gardijska iz Splita: Ivoševiću, ne pljujte po Hrvatskoj koju smo vam stvorili i od koje primate dobre plaće

Ivoševićeve riječi opravdano su razljutile Udrugu veterana 4. gardijske brigade iz Splita, koja se oglasila priopćenjem.
4. gardijska iz Splita: Ivoševiću, ne pljujte po Hrvatskoj koju smo vam stvorili i od koje primate dobre plaće


Hrvatska u subotu otvara Europsko prvenstvo protiv Španjolske. Već tradicionalno, trgovi i kafići diljem Hrvatske će biti krcati navijačima, ali neće u strogom centru Splita. Naime, tamošnja vlast zabranila je postavljanje televizora na terasama kafića zbog očuvanja gradske jezgre.

- Iskreno, to je poprilično blesava tema. Radi se o području 0,05 posto grada Splita na kojem se na vanjskim površinama ne smije držati televizor. U zatvorenom prostoru smije. Pričamo samo o Rivi. Ne pričamo ni o čemu drugome. I ako ta pravila, koja su konzervatori dali u svojim smjernicama za staru gradsku jezgru, vrijede za jednu religiju kao što je Hajduk i nitko ne problematizira čak ni kada je derbi Hajduk - Dinamo, ne bi trebalo ni za neko Europsko prvenstvo (!?) - rekao je dogradonačelnik Bojan Ivošević.

Njegove riječi opravdano su razljutile Udrugu veterana 4. gardijske brigade iz Splita, koja se oglasila priopćenjem i naložila od gradskih vlasti da smjesta dopuste navijačima da utakmice gledaju u kafićima u centru grada.

Priopćenje prenosimo u cijelosti

Poštovani gospodine Bojane Ivoševiću, dogradonačelniče grada Splita,

Odakle Vam pravo zabraniti gledanje utakmice hrvatske nogometne reprezentacije na Europskom prvenstvu, koje Vi nazivate "Neki Euro“, isto tako možemo reći da ste i Vi "Neki dogradonačelnik“. Već dugi niz godina hrvatska nogometna reprezentacija nas Hrvate čini sretnima i ponosnima svojim rezultatima i postignućima, i onda se nađe "Neki dogradonačelnik“ koji sve to želi zasjeniti svojom pozicijom u Gradu.

Cijela država organizira navijačke zone za praćenje utakmica hrvatske nogometne reprezentacije osim Grada Splita. Pitamo se čiji je ovo grad i s kojim pravom samovoljno zabranjujete praćenje utakmica na Rivi, trgovima i slično. Ako Vama Hrvatska ne znači ništa, osim pozicije i dobre plaće, nama je Hrvatska sve!

Stoga, kao branitelji i stvaratelji hrvatske države, zbog heroja koji su svojim životima stvorili državu, da bi Vi danas bili na poziciji na kojoj jeste, i pljuvali po svemu tome, tražimo (ne molimo) da se po hitnom postupku omogući praćenje utakmica na otvorenome kako na rivi tako i u ostalim djelovima grada Splita. Ukoliko Vi osobno ne volite Hrvatsku nogometnu reprezentaciju, ne znači da je ne vole i ostali građani Splita, kao i mnogi turisti koji su u gradu a žele pratiti utakmice kako Hrvatske, tako i reprezentacija svojih država.

Pitamo se kako se na rivi mogu održavati razno razna događanja, a prijenos utakmica ne može. Čime se tu ugrožava arhitektura centra Grada, možda prevelikim zračenjem, svjetlosti ili pak nečim drugim?! Možda Vam smeta što bi gledatelji bili ogrnuti Hrvatskim zastavama a ne zastavama duginih boja.

Hajduk je simbol grada, i Hajduk se gleda na Poljudu. Hajduk se gleda i prati svugdje. Ovdje bismo napomenuli da uz Hajduk postoje još tri simbola grada, a to su: Sveti Duje, 4.gardijska brigada i Torcida, kojih velika većina navija za Hrvatsku nogometnu reprezentaciju i želi je pratiti. Ukoliko Vam smeta Hrvatska nogometna reprezentacija, Vi je nemojte gledati, odjavite TV za vrijeme kako ga vi nazivate „Nekakvog Eura“.

Stoga, još jednom zahtjevamo da postavite zone na rivi i na ostalim mjestima i trgovima u Splitu za gledanje Europskog prvenstva.
Što se tiče nas iz Udruge veterana 4.gardijske brigade, najoštrije osuđujemo Vaše izjave i još jednom konstatiramo da Vas može biti sram za te izjave koje dajete o Hrvatskoj nogometnoj reprezetaciji. Znamo da je ne volite, al što je previše, previše je.

Hrvatska iznad svih.

Nakon što je Ivoševićeva izjava prostrujala javnim prostorom i postala glavna tema u Hrvatskoj, on se opet oglasio na društvenim mrežama i dodatno obrazložio ovu odluku.

- Odluka o komunalnom redu stara dvije godine postala je vijest za dnevnik. Navedena kaže (sukladno konzervatorskim smjernicama) da na području stare gradske jezgre (kulturnog dobra) nema televizora na štekatima, a navedena odredba u medijima predstavlja se kao potpuna zabrana gledanja Eura u cijelom Splitu što je upotpunosti netočno. Točan podatak je da će se na području 99,8% Splita uredno gledati Euro na štekatima, a na tih 0,2% koliko iznosi stara gradska jezgra moći će se gledati unutar ugostiteljskih objekata jednako kao i protekle dvije godine. Dodatno u Grad Split pristigao je zahtjev udruge Mi Hrvati za organiziranjem fan zone na Zvončacu gdje smo dopustili manifestaciju i odobrili prekoračenje buke na navedenoj lokaciji, pa već u subotu u 18:00h možete gledati početak pohoda Hrvatske na Euru protiv Španjolske.

 

Komentari